– Oppgaven vår nå er å utarbeide solide opplegg for undervisning og opplæring, både for dem som har droppa ut av skolen tidlegere, eller som av andre grunner ønsker å melde seg som lærlinger i ei opplæringsbedrift, sier rådgiver for opplæring i bedrift hos fylkeskommunen Roy Arild Tvedt, i en pressemelding.

– At vi starter på dette løpet innen digital mediedesign, forplikter oss også til å opprette en prøvenemnd som vurderer praktisk og teoretisk kunnskap hos kandidatene når de møter til fagprøven. Vi er stolte av å være med i dette pionerprosjektet, legger Tvedt til.

Læreplanen for de tre nye digitale mediefagene kom for bare ett år siden, og ordninga med fagbrev er helt ny. Dette gjelder mediedesignfaget, som Møre og Romsdal fylkeskommune nå er koblet på, og medieteknikkfaget og innholdsproduksjonsfaget. Disse fagene tilbyr spesialisering innen digital medieproduksjon.

Fakta

Full opplæring i bedrift er en yrkesfaglig vei til fag- eller svennebrev for den som vil ta hele opplæringstiden i bedrift, og ikke på skolen. Ordninga passer også for fagarbeidere som ønsker et fagbrev til. Om du av en eller annen grunn har mistet retten til vidaregående opplæring, kan du og komme inn under ordninga.

Mediedesignfaget handler om å framstille mediarelaterte visuelle produkt og tjenester som er tilpasset brukerne.

Innhaldsproduksjonsfaget retter seg mot det å være medskaper i et digitalt samfunn der teknologi løfter fram nye måter å kommunisere og samhandle på.

Medieteknikkfaget er tiltenkt produksjon av velfungerende innhold til film, fjernsyn, konferanser og kulturarrangement, og nettbasert audiovisuell kommunikasjon.

Kilde: Møre og Romsdal fylkeskommune

Samarbeid

Tom Rune Eide fra Smøla er en av kandidatene som skal gå opp løypa. Han er en av mange som ikke kom heilt godt ut av åra i den videregående skolen, som nå velger å ta fagopplæring som voksen.

– Jeg ser virkelig fram til dette, fordi jeg er svært interessert i databasert medieproduksjon, og er glad for at det ordna seg med læreplass, sier den motiverte 30-åringen, som gleder seg over at dette blir et tilbud til langt flere enn han selv.

Tom Rune Eide har base på Campus Kristiansund, og det er dette som blir opplæringsbedriften hans. Mye av kompetansen som Tom Rune søker er å finne utenfor veggene til kontoret i Kristiansund.

Samarbeidspartnere ut over fylkeskommunen er blant andre Komputor, som er et opplærings- og kompetanseutviklingskontor i Kristiansund, som nylig har fått status som offisielt opplæringskontor for IT- og mediefag.

Digitalt spill

– Lærlingen får i oppdrag, under kyndig veiledning, å utvikle et brettspill som er knyttet til funn fra vikingtiden. Dette brettspillet tar utgangspunkt i Brageskålen, et dataspill som allerede er laget om livet på Veøya i Romsdal for om lag tusen år siden. Prosessen med brettspillet som lærlingen arbeider med er digital, og vi kan ende opp med både en fysisk og en digital versjon. En aktuell målgruppe er skolene, med bruk av spillene i undervisninga, sier Torgeir Brun, rådgiver for digital utvikling i fylkeskommunen og faglig ansvarlig for opplæringen.

Ny møteplass i Kristiansund: – Her kan ungdom skinne

– Et annet interessant område er å skape tredimensjonale modeller som viser eller forklarer hendelser tilbake i tid. Det å bygge slike modeller er hovedinteressen min, og et fagkurs ved universitetet i Stockholm har gitt mersmak, legger lærling Tom Rune Eide til.

I følge rådgiver Roy Arild Tvedt hos fylkeskommunen er det stor etterspørsel fra næringslivet etter folk som er dyktige på produksjon av innhold til visuelle medier, ikke bare fra nyhetsbransjen.

- Nå står det bare igjen for lærlinger og opplæringsbedrifter innen digitale mediefag å melde interesse, påpeker Roy Arild Tvedt hos fylkeskommunen.

Les også: Spill med barna i helga!