Bare 1.846 personer fra Møre og Romsdal har ført opp at de eier kryptovaluta i sin skattemelding.

– Vi vet at det er langt flere som faktisk eier kryptovaluta i Møre og Romsdal. Husk at du selv må føre inn opplysninger om kryptovaluta i skattemeldingen, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

Mørketall

Anslaget fra skatteetaten er at bare 15 prosent av de som eier kryptovaluta har ført opp dette i skattemeldingen. De anslår at det reelle antallet personer i Møre og Romsdal som eier kryptovaluta er over 10.000 personer.

Det er ikke egne skatteregler for kryptovaluta. Skattemessig er kryptovaluta et formuesobjekt. Det vil si at dersom du selger kryptovaluta med gevinst er det skattepliktig, og dersom du selger med tap er det fradragsberettiget. Skattesatsen på inntekt fra gevinst er 22 prosent.

– Mange av de som ikke fører opp kryptovaluta har gjerne små verdier, kanskje har de bare testet ut hvordan det er å kjøpe og eie krypto. Men all handel med kryptovaluta skal føres opp i skattemeldingen, uavhengig av hvor mye den er verdt, sier skattedirektøren.

Ekspertgruppe

Skatteetaten har en egen ekspertgruppe som arbeider målrettet med kryptovaluta. Blant annet undersøker de hvorfor mange tidligere ikke har rapportert på skattemeldingen som forpliktet.

– Vi tror dette kan skyldes at en del kryptoeiere feilaktig antar at kryptovaluta er forhåndsutfylt i skattemeldingen, og ikke har tenkt over at det er de selv som må føre opp dette. Vår erfaring er at de fleste ønsker å følge alle lover og regler, og vi ønsker å hjelpe de som investerer i krypto med å innberette dette på riktig vis, sier Schanke Funnemark.

Andre har kanskje antatt at det er anonymt å eie, kjøpe og selge kryptovaluta, og at de kan slippe unna skatt om de ikke melder det inn til beskatning. Det kan koste deg dyrt, sier skattedirektøren:

– Du er pliktig til å oppgi dette i skattemeldingen, og risikerer tilleggsskatt om du skjuler informasjon fra Skatteetaten.

Les også

Skattedirektørens beste skattetips