(Nationen): Det står relativt godt til med behandlingstiden for våpensøknader i vårt politidistrikt. Jegere og sportsskyttere må riktig nok regne med opptil seks uker før ting er formelt i orden. Det er likevel mange ganger raskere enn andre steder.

Men ingen er raskere enn Møre og Romsdal hvis du søker digitalt om våpentillatelse for jakt. Da går det på fire dager. Ingen trekker raskere enn Møre-politiet akkurat på dette.

Det viser politiets oversikt, som ble oppdatert 8. mai:

Bor du derimot i Innlandet (altså fylket), er det allerede for sent for høstjakta.

Fra 11 uker

Den som hører til Innlandet politidistrikt og har planer om å få sendt inn våpensøknad på papir før høstjakta, er nok allerede for sent ute. Innlandet politidistrikt er blant distriktene med lengst behandlingstid på våpensøknader.

Tiden for å få behandlet våpensøknad til jakt digitalt i Innlandet er 11 uker, mens på papir er den 27. Skal du bruke våpenet i sport eller konkurranse, er ventetiden hele 30 uker. Også Oslo politidistrikt og Øst politidistrikt topper listen over lengst ventetid (se tabell).

For å få godkjent våpentillatelse må de først og fremst ha dokumentert at du trenger skytevåpen og ha god vandel. Du må være fylt 18 år for å ha rifle eller hagle. Du må være fylt 21 år for å ha pistol eller revolver. 16-åringer kan få innvilget søknad ved spesielle anledninger.

Les også

Supermamma Lilly adopterte sju valper

Statskog frister ungdom med billig jaktkort

Fortvilte jegere og sportsskyttere

Allerede i 2021 ble det krevd handling for å få ned ventetiden på våpensøknader. Siden den gang har ikke tidene gått ned. Dette på tross av at politiet i mai i fjor innførte nye systemer for å få opp farten på behandlingen av søknader.

Toten i dag intervjuet nylig Vegard Wanger, leder i Lena sportsskyttere, som fortvilte over den lange behandlingstiden.

– Jeg kan skjønne at det kreves grundig behandling av søknader fra førstegangssøkere. Men at det skal ta over et halvt år å få svar på en søknad også for personer som har våpentillatelse fra før, er mer uforståelig, sier Wangen.

Slutt på utsetting av fugler til jakttrening: – Skuffet

Til Oppland Arbeiderblad forteller Eva Pettersen i Innlandet Politidistrikt at distriktet mistet ekstra ressurser til behandling av våpensøknader i fjor sommer, fordi behandlingstiden da var nede i tre-fire uker.

– Dessverre har det ført til at saksbehandlingstiden igjen har økt, slik at vi nå henger veldig etter med behandlingen av dem. Vi har rett og slett ikke kapasitet til å ta unna søknadene fortere enn det vi gjør, sa hun til avisa i februar.

Nå forteller hun at hun forstår frustrasjonen.

– Vi har hatt hjelp fra blant annet de som jobber med pass, men der er det også rush utover og det er heller ikke lett å flytte ressurser fra en oppgave til en annen. Det tar også lang tid å bli en god saksbehandler i våpenforvaltningen. Det er skjønnsmessig vurderinger og et omfattende regelverk. Ting er ikke gjort på en svisj når man skal lære opp noen.

Fire partier vil utvide ulvesonen og øke bestanden for rovdyrene

Samtidig sier hun det er en ting som kan gjøre saksbehandlingen enklere.

– Påkrevd dokumentasjon er alfa og omega. Sjekk politiets sine nettsider i forkant for hvilken dokumentasjon som kreves vedlagt ved søknad om sportsvåpen og legg ved det som står på nettsidene når det kommer til søknad om sportsvåpen. Da hjelper man seg selv og andre, og saksbehandlingstiden blir kjappere. Man må sette seg inn i dette, sier hun.

Vil automatisere behandlingen

Justisminister Emilie Enger Mehl fortalte i januar til Nationen at de vil gjøre grep for å få ned saksbehandlingstiden. I et høringsforslag la regjeringen opp til å automatisere behandlingen.

– Hvis et digitalt system kan lese av informasjon som legges inn i en søknad opp mot politiets registre, og treffe en avgjørelse på bakgrunn av det, vil man kunne få et mye raskere svar enn når det er en person som gjør det, sa Mehl.

Regjeringa vil kutte ned på ventetida for å skaffe seg våpen

Høringsfristen gikk ut 26. februar, og er under behandling i departementet.

Ifølge statsråden vil forslaget bidra til mer effektiv ressursbruk i politiet.

– Jeg vet at lange saksbehandlingstider har vært en stor utfordring i mange år. Hvis vi får automatisert flere av søknadene, vil det bidra til at man kan få et mye raskere svar. Det er spesielt viktig for nye jegere, og vil generelt lempe på det som mange har sett på som en stor ulempe ved å skaffe seg våpen.

Regionssekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Østfold, Ole-Håkon Heier, sa i desember til Jakt og Fiske at behandlingstiden påvirker tilliten til politiet.

– Folk flest har kun kontakt med politiet gjennom papirarbeid, som pass eller søknad om nytt våpen. Når de opplever at systemet ikke fungerer, er dette beklagelig. Det bidrar til å svekke tilliten til politiet, sier Heier.