Hårbånd-debatten kommer som en følge av Heine Gikling Bruseths innhopp mot HamKam søndag. 20-åringen fra Gjemnes har latt håret gro de siste ukene. I helga var håret lenger enn publikum på Nordmøre stadion noen gang har vært vitne til.

– Folk må selvsagt ha så langt hår de vil, men fotballspillere kan ikke bruke hårbånd som faller av hele tiden. Da er det veldig lett å miste fokus. Det skal jo handle om å prestere på banen. Ikke om hårstyling, sier Rune Edøy, som klarer å skape et stort engasjement rundt det som han selv har fått mindre og mindre av med årene.

Podkasten er laget av Eirin Liabø Røbech, Rune Edøy og Trygve Strand Joakimsen for Tidens Krav.

Sportsjournalisten i TK har stor sans for Gikling Bruseth både som spiller og person, men han gir i realiteten KBK-spilleren to valg:

– Enten må han klippe seg, eller så må han ha noe som holder håret på plass.

– Det må jo være mye bedre å bruke hårstrikk, sier Eirin Liabø Røbech, som selv er nøye med å feste håret på en forsvarlig måte når hun trener.

Bruken av et slapt hårbånd var tema også i TKs webradio-sending søndag. Faktum er at Heine Gikling Bruseth mistet båndet flere ganger i løpet av de drøye 20 minuttene han spilte mot HamKam.

– En ting er at han mistet det i taklinger og da han headet, men det blir jo bare komisk når det holder på å løsne fordi farten blir høy i rene løpsdueller, sier Edøy.

Bauta-vibber

Men selvsagt handler det ikke bare om hår i Rundspilt. Det meste dreier seg som alltid om fotball.

Edøy, Liabø Røbech og Trygve Strand Joakimsen er enig om at kampen mot HamKam ikke vil gå inn i historiebøkene som en klassiker.

– Det viktigste er at KBK ikke tapte. Uavgjort betyr at det fortsatt er seks poeng ned til Hamar-laget. Det er ei luke som HamKam skal slite med å tette, sier Trygve Strand Joakimsen, som tror hjemmelaget fort kunne ha vunnet hvis Dan Peter Ulvestad hadde spilt.

Rune Edøy er enig.

– Jeg trodde ærlig talt Dan Peter ikke skulle bli så viktig i år. 2024 skulle være året hvor veteranen på en fin måte egentlig skulle fases ut som en av lagets bærebjelker. Men her har jeg tatt feil. Han er kanskje viktigere enn noen gang. Ikke minst fordi det er så mange spillere med lite erfaring på laget i år, sier Edøy.

– Han er en spiller som gir litt sånn bauta-vidder, sier Liabø Røbech, som fortsetter å krydre det norske fotballspråket med sine innspill.

Glimt-kompleks

Og selvsagt er hun på banen og ber om å få forklaringer når Edøy og Strand Joakimsen bruker ord de tror er dagligdags for dem som er glad i leken med lærkula.

– Kampen mot HamKam ble litt sånn Hawaii, sier Strand Joakimsen.

– Stopp litt, hvorfor snakker du om Hawaii, sier Liabø Røbech, som er ærlig og åpen på at hun aldri har hørt noen snakke om Hawaii-fotball for å skildre det som skjer i en kamp.

Og her blir Strand Joakimsen og Edøy svar skyldig.

– Nei, det er jaggu meg et godt spørsmål. Kan det ha noe med at Hawaii er kjent som et sted hvor det er mye bølger, undrer Edøy.

Hawaii-fotball

Opphavet til Hawaii-koplingen er uklar, men Arne Kjell Foldvik, språkforsker ved NTNU har uttalt: «Hawaii er jo et eldorado for surfere som setter pris på bølger og brenninger. I Hawaii-fotball bølger spillet frem og tilbake, nokså planløst, men gjerne med mange mål.

Rundspilt-trioen ser selvsagt også fram mot helgas kamp mot Bodø/Glimt. Et lag KBK aldri har vunnet mot. Verken i 1. divisjon eller i Eliteserien. Nordlendingene har faktisk vunnet 11 av 12 kamper som er spilt mellom de to lagene. KBKs enslige poeng kom etter 1-1 på hjemmebane i 2018.

– Det er noe som sier meg at det kan skje i helga. Ikke vet jeg hvorfor, men jeg har bare en følelse av det, sier Edøy.

Kollega Strand Joakimsen er enig:

– Jeg tipper 3-2 til KBK.

Du finner podkasten Rundspilt på Spotify og tk.no, og andre steder du lytter til podkast.

Slik kan du lytte til våre podkaster

Den enkleste måten å lytte til Tidens Kravs podkaster på, er å gjøre det gjennom en av de mange podkast-appene.

Har du +Alt abonnement så anbefaler vi Untold. Her finner du både Klokere Klokest, Rundspilt og Saltvannskaffe, samt en rekke eksklusive podkaster kun for abonnenter.

Bruker du allerede en strømmetjeneste finner du også våre podkaster på:

Husk å følg podkastene der du lytter for å enkelt få med deg de nyeste episodene!

Følg oss også Tidens Krav på Instagram – her poster vi morsomme klipp fra podkastene.

Hør de andre episodene av Rundspilt her