Den nye virusvarianten som har spredd seg på De britiske øyer, kan være opp til 70 prosent mer smittsom enn det vanlige koronaviruset. Storbritannia har derfor innført ekstra strenge restriksjoner i områdene der viruset er oppdaget, selv om viruset ikke ser ut til å gi mer alvorlig sykdom.

Storbritannias helseminister Matt Hancock har opplyst at den nye virusvarianten har kommet ut av kontroll. Han ber alle som befinner seg i de rammede områdene, om å oppføre seg som om de har viruset.

Statsminister Boris Johnson understrekte lørdag at millioner nå må kansellere juleplanene sine.

Norge vurderer strengere tiltak

– Det er viktig at vi handler raskt for å prøve å unngå at denne virusvarianten kommer til Norge og spres videre innenlands her i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding søndag.

Etter en hastevurdering av situasjonen, anmoder nå Helsedirektoratet alle som kommer til Norge fra Storbritannia, om å teste seg. Ifølge TV 2 ble alle som kom med fly fra Storbritannia til Gardermoen søndag, sluset rett videre til testing – i grupper på ti.

– Vi ber om at alle som har vært i Storbritannia i løpet av de siste 14 dagene, og de som nå ankommer Norge, tester seg for covid-19. Testene vil bli analysert hos FHI for å avdekke eventuelle nye virusmutasjoner, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet i en pressemelding søndag ettermiddag.

Alle innreisende fra Storbritannia må vise negativ test på covid-19 ved ankomst til Norge og må følge karantenereglene, skriver direktoratet.

– Vi har strenge innreisetiltak, men vurderer nå om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak, sier Høie.

WHO ber om opptrapping

Verdens helseorganisasjon (WHO) har bedt medlemslandene i Europa trappe opp smitteverntiltakene på grunn av den nye virusvarianten som sprer seg i Storbritannia.

– Over hele Europa, hvor smittespredningen er intens og utstrakt, må landene styrke innsatsen for å få kontroll og forebygge smitte, sier en talsperson for organisasjonens Europa-kontor.

Søndag meldte en rekke land at de nekter innreiser fra Storbritannia. I tillegg til Nederland, Belgia og Italia, fulgte både Frankrike, Tyskland og Sverige etter utover kvelden.

– Regjeringen må ta grep

Så langt har ikke FHI anbefalt å innføre innreiseforbud fra Storbritannia i Norge. Helsedepartementet opplyste til VG søndag kveld at det ennå ikke er besluttet om det samme skal innføres i Norge.

En som mener regjeringen sterkt bør vurdere å stenge grensen for reisende fra Storbritannia, er byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

– Importsmitte dominerer nesten totalt i Norge nå. Samtidig meldes det nå om at en mutasjon av viruset er løs i Storbritannia, og den er 70 prosent mer smittsom. Den vil jeg ikke ha til Norge! Regjeringen må nå ta grep for å sikre oss, sier Johansen i et innlegg på Facebook søndag kveld.

Foreløpig ikke i Norge

Dersom den nye varianten er vesentlig mer smittsom enn de variantene vi allerede har i Norge og den sprer seg også her, vil det kunne påvirke den norske epidemien, vurderer Folkehelseinstituttet.

– Det er ingen holdepunkter for at virusvarianten gir mer eller mindre alvorlig sykdom, sier imidlertid avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

FHI følger situasjonen nøye og intensiverer nå overvåkingen av visusvarianter. Utenfor Storbritannia er det nye viruset funnet i Danmark, Nederland og Australia, ifølge WHO. Søndag kveld ble virusvarianten også bekreftet hos en pasient i Italia som hadde reist fløyet fra Storbritannia til Roma. Søndag kveld var fortsatt beskjeden fra norske helsemyndigheter at denne virusvarianten ennå ikke er oppdaget i Norge.

– Noen av endringene som er sett i viruset i Storbritannia, har vi også sett i virus i Norge, men ikke så mange endringer og i den kombinasjonen som Storbritannia rapporterer om, sier Vold.

– Vi har per i dag ikke oppdaget virusvarianter i Norge der vi har konkludert med at endringene har påvirket smittsomheten, slik som den nye virusvarianten i Storbritannia trolig ser ut til å ha.