(Nettavisen): I midten av november vedtok regjeringen å tilby en fjerde vaksinedose mot koronaviruset til alle friske mellom 18 og 64 år. Denne uken ble også en ny bivirkning ført opp som følge av koronavaksiner.

Det får vaksineforsker Gunnveig Grødeland til å reagere.

– Såframt du ikke er over 65 år eller tilhører en risikogruppe, er det ikke noe behov for en fjerde dose. Alt vi har av data peker i klar retning: har du ikke underliggende sykdom, så har du ingen nytte av den fjerde dosen, forteller Grødeland.

Flere bivirkninger

Mandag 28. november ble kraftige menstruasjonsblødninger ført opp av Europeiske legemiddelmyndigheter som en bivirkning kvinner kan oppleve av å ta koronavaksinene Pfizer/Biontech og Moderna.

Ifølge Statens legemiddelverk har de behandlet 14.833 meldinger fra norske kvinner, som har opplevd menstruasjonsforstyrrelser. Av disse betegnes 5.000 som kraftige blødninger. Det skriver TV 2.

– Mye tyder på at dette ikke er langvarig og går over. Det er bare en av flere bivirkninger, sier immunologen.

Yngre menn kan også få bivirkninger. Hjertepose- og hjertebetennelse har vært en påvist bivirkning blant yngre menn.

– Det også burde tilsi at den yngre befolkningen, som har lav risiko for alvorlig covid-sykdom, skal ha en høy terskel for å anbefale flere doser. Spesielt doser der effekten nå kun er å gi beskyttelse mot alvorlig sykdom, forteller Grødeland.

– Er ikke vaksinen viktig for å beskytte oss mot viruset og samfunnet generelt?

– Vaksinen vil booste immunsystemet, men når du har nådd en terskel av beskyttelse, så får du ikke mer beskyttelse ved videre boosting. Spesielt siden de variantene som er i omløp nå, er så annerledes enn de som er i vaksinene.

FHI: – Ulempen kan være større enn nytten

Avgjørelsen til regjeringen er basert på Folkehelseinstituttets anbefalinger.

Avdelingsdirektør i FHI, Are Stuwitz Berg, opplyser til Nettavisen at instituttet ikke har noen anslag på hvor mange utenfor risikogruppen som vil benytte seg av vaksinetilbudet.

– Det viktige er at de som er over 65 år eller 18 til 64 år med underliggende sykdom tar en ny oppfriskningsdose denne høsten, skriver han i en e-post.

Han er likevel klar på at de under 65 år og ikke er i risikogruppe, må ta en egen vurdering.

– For de yngste i aldersgruppen 18 til 64 år er nytten av en ny dose minst, og dermed kan ulemper som menstruasjonsforstyrrelser gjøre at ulempen blir større enn nytten, skriver han.

Også Grødeland mener de over 65 år bør ta det fjerde vaksinestikket.

– Like entydig som dataene er for at yngre personer ikke bør ta dosene, er dataene på at de over 65 år bør ta den fjerde dosen.