Her i fylket var det til sammen 17 bedrifter som måtte begjære oppbud forrige måned, en økning på hele 13 prosent fra i fjor.

Samtidig er det nå også flere større bedrifter som må legge inn årene – et klart sykdomstegn, ifølge en pressemelding fra inkassoselskapet Fair Collection.

Nå ser vi at storkonkursene kommer

– Konkursveksten holder et fortsatt høyt tempo og slår hardt ut i næringslivet. Nå ser vi at storkonkursene kommer – som er et klart sykdomstegn. Større konkurser innebærer at flere ansatte mister jobber, større verdiskapning forsvinner, og konsekvensene for tilsluttede leverandører er alvorlige, sier kommunikasjonsrådgiver Kenneth Danielsen i Fair Collection i pressemeldingen.

Men ifølge Ole J. Rugset i Kristiansund og Nordmøre Næringsforum, ser det bedre ut nord i fylket enn lenger sør.

På Nordmøre har store konkurser latt vente på seg, hvis vi ser bort fra alt som har skjedd i forbindelse med KBBL Bygg-konkursen.

Verst i bygg og anlegg

I Møre og Romsdal var det altså 17 bedrifter som ikke kom seg gjennom februar, og størst av disse var Pers VVS AS i Ulstein og Baksai Byggservice AS i Vanylven, begge med 25 ansatte. På plassen bak følger Aas Kystservice AS i Vestnes med 14 ansatte.

Til sammen står nå 87 tidligere ansatte i Møre og Romsdal uten arbeid.

På landsbasis er det samlede tallet 1.955 ansatte, hele 65 prosent opp fra februar i fjor, ifølge pressemeldingen.

Ifølge inkassobyrået Fair Collection er krisen nå størst i bygg og anlegg, men også detaljhandelen og serveringsvirksomhet er hardt rammet.

– Det er ikke bare antallet konkurser som øker. Også omsetningstapet disse konkursene representerer er kraftig økende, sier Danielsen.

– I februar 2022 sto bedriftene som gikk konkurs for en omsetning på rundt 1 milliard. I fjor var det tilsvarende tallet 2,73 milliarder. I februar i år utgjorde omfanget 3,15 milliarder. På to år har altså tallet mer enn tredoblet seg, sier han.

– I samme periode har antall konkurser steget med hele 48 prosent, fra 242 i februar 2022 til 360 konkurser i februar i år, legger han til.

Møre og Romsdal på 7. plass

Med 17 konkurser og 183 prosents økning fra februar i fjor havner Møre og Romsdal på 7. plass på listen over fylkene med den største prosentvise økningen i antall konkurser.

– Troms opplevde den aller største økningen, med hele 200 prosent. På de neste plassene følger Vestfold og Finnmark, begge med 67 prosent, deretter Rogaland med 32 og Oslo med 22 prosent, sier Danielsen.

På plassen foran Møre og Romsdal på den lite attraktive listen ligger Agder, med 18 prosents økning.

Er blitt samboere: – Vi ser allerede fordelene