Statsforvalteren anbefaler at Kommunal- og distriktsdepartementet avslår søknaden.

– Vi legger en viss vekt på at et mindretall av innbyggerne i Midsund står bak søknaden. De 50 søkerne utgjør om lag 2 prosent av alle innbyggerne i Midsund, sier assisterende statsforvalter Rigmor Brøste.

Sier nei

Aukra kommune er positive til utredning av grensejustering, men Molde kommune er mot en slik justering. Det skriver statsforvalteren i en pressemelding. Heller ikke statsforvalteren er positiv til en utredning.

– Ut fra geografi, dagens infrastruktur og kommunikasjonsforhold, vurderer vi at vi ikke kan si at Midsund utgjør en mer naturlig del av Aukra kommune enn av Molde kommune, seier assisterende statsforvalter Rigmor Brøste i en pressemelding.

Midsund var egen kommune frem til de ble slått sammen med Molde kommune den 1. januar 2020. Da ble Midsund, Nesset og Molde ble slått sammen til storkommunen Molde.

Har ikke fungert

Storkommunen har ikke fungert særlig godt for Midsunds del, mener flere midsundinger. Siden sammenslåingen har innbyggerne i tidligere Midsund kommune blant annet fått eiendomsskatt og sommerstengte barnehager.

– Det er snakk om å endre en kommunegrense slik at man får en kommune der folk på øysamfunn som har like utfordringer, tilhører samme kommune. Jeg har skrevet en søknad, og den er delt med folk som mener sammenslåing av Midsund og Aukra er det som vil fungere best, sa talsperson Harald Elias Akselvoll til avisen Romsdals Budstikke før jul.

Han ber om folkeavstemming om saken i 2024.

– Etter nye regler kan Statsforvalteren skrive ut innbyggerhøring og folkeavstemming uavhengig av om kommunestyret i Molde er enig eller uenig, sier han.

Fra Stranda til Fjord

Mens Midsund får nei, får Liabygda ja. De ønsker å bli flyttet fra Stranda til Fjord.

– Søkerene har vist til relevante forhold i sin søknad. Vi legger vekt på disse i vår vurdering. Vi tar også hensyn til kommunene sine høringsuttaler. Fjord kommune er positive til at det blir sett i gang en utredning av grensejustering av Liabygda, sier Brøste.

Stranda kommune ønsker å vente med utredning. De vil først utrede et utvidet samarbeid mellom kommunene Stranda, Fjord og Sykkylven.

– Vi er positive til samarbeid mellom kommunene. En eventuell grensejustering vil ikke være til hinder for et tettere interkommunalt samarbeid mellom Stranda, Fjord og Sykkylven, sier Brøste.

Statsforvaltaren anbefaler at søknaden om grensejustering av Liabygda blir utredet.