Som fersk politiker og representant til kommunestyret i Averøy ble jeg veldig overrasket over ordførerens uttalelser i TK som gjelder mye omtalte Langøy Bofellesskap.

Det har vært et lokalt engasjement som jeg setter stor pris på og jeg velger å se bort fra de usaklige kommentarene som også har kommet. Jeg er ikke på Facebook, så der slipper jeg lett unna. Lokalt engasjement er viktig for et lokalsamfunn og det er like viktig at de som engasjerer seg blir hørt.

Når det er sagt, så må vi alle forholde oss til lover og regler, samt forholde oss til vedtak som er gjort politisk på en profesjonell måte. Et vedtak i kommunestyret er gjort av representanter som er valgt av folket fra hele kommunen. Da synes jeg det er merkelig at ordføreren prøver med alle midler å overprøve et slikt vedtak. For meg fremstår hun som en martyr og den eneste som virkelig hører på folkets stemme. Samtidig som hun velger og ikke nevne kommunens dårlige økonomi med et eneste ord.

Har gode tilbud

Hvorfor ble dette vedtaket gjort 19. desember 2023? Jo, for å prøve å spare penger, prøve å få mer omsorg ut av hver krone, prøve å benytte hver helsearbeider på en mer effektiv måte og samtidig gi våre eldre en trygg og god omsorg. Eldrebølgen er kommet og vi må bruke store resurser på eldreomsorg de neste årene, mest trolig resurser vi i dag ikke har. Da er det særdeles viktig at vi tenker langsiktig og utnytter hver krone riktig, hvis ikke er jeg redd vi kommer bakpå og den store stygge ulven Robek står i døra.

Mitt inntrykk er at vi har en god omsorgstjeneste her i kommunen, men med de utfordringene som vi vet kommer så har vi en stor jobb å gjøre for at det skal fortsette slik. Vi har en fantastisk gjeng med helsearbeidere som står på hver dag døgnet rundt og disse folkene må vi ta vare på, det er der den største utfordringen kommer. Bygge boliger og sykehjem klarer vi på en eller annen måte, men å skaffe nok helsearbeidere kan bli verre.

Til dere som har engasjert dere i denne saken lokalt vil jeg bare si at vi i Averøy Høyre vil stå på framover for at Langøy bofellesskap i framtiden vil bli brukt som omsorgsboliger/eldreboliger i en eller annen form. Vi har allerede startet jobben og til slutt vi jeg si til dere at det er ikke alltid at det som er og har vært som er det beste, men at forandring kan være en god ting når alt kommer til alt.

Omkamper bør unngås

Til Ingrid Rangøynes må jeg bare spørre om hvor hun har tenkt å ta pengene fra? Skal vi si opp flere lærere, legge ned en avdeling på sykehjemmet? Hvor skal pengene komme fra?

Hva med demokratiet i denne saken? Jeg mener du prøver å sette til side et demokratisk vedtak gjort i kommunestyresalen og begrunner det med omsorgsplanen 2021–2016. Eldreomsorgen har endret seg mye de siste årene og det vil skje endringer også framover håper jeg. Å styre etter ei plan er i utgangspunktet en god ting, men ei plan er ikke et absolutt dokument. Det er et styringsverktøy som bør og kan endres etter hvert som også samfunnet ellers endrer seg. I 2021 var det fremdeles noe som het Korona og da oppsto det uforutsette behov som ble løst med forskjellige tiltak. Tror ikke alt sto i omsorgsplanen.

Ved å overprøve dette vedtaket som er gjort 19. desember 2023 mener jeg at du tøyer demokratiet litt langt og jeg stiller meg bak kommunedirektørens bekymring for det representative demokratiet.

Det er en ting jeg vet at ordføreren og jeg er enige i og det er at omkamper bør unngås. Det krever tid og vi burde heller bruke tiden på å finne nye gode løsninger sammen. Så la oss fokusere på morgendagens Averøy og ikke på gamle løsninger som ikke strekker helt til, verken økonomisk eller til framtidens tjenestetilbud innen helse og omsorg.

Les også

– Jeg er imponert over hvor mange som tok ordet og holdt gode innlegg

Les også

Besparelsen ved å legge ned kjøkkenet på Bremsnes

Les også

Nei til nedleggelse av Langøy bofellesskap

Les også

Føler oss lurt om bofellesskap