Studenter telter for fred ved Universitetet i Oslo

(Nettavisen): Ved Universitetet i Oslo har studenter til nå satt opp i alt 16 telt. Ett av kravene er en akademisk boikott av Israel.

Onsdag skrev Universitas at studenter ved flere norske universiteter planlegger støtteaksjoner i lys av de propalestinske demonstrasjonene ved amerikanske universiteter.

Onsdag hadde rundt 30 studenter slått opp telt utenfor Universitetet i Oslo (UiO), melder NRK.

– Vi har aktivt prøvd å få til en akademisk boikott på alle slags måter, og nå har vi nådd det punktet hvor vi føler at en teltleir, som i USA, er løsningen, sier Jihad Al-Mahdi, medlem av Studenter for Palestina.

Studentene har planlagt å telte utenfor universitetet i to uker, men sier de ikke vil pakke sammen soveposene før kravene deres er møtt.

De siste ukene har over 1000 demonstranter blitt pågrepet ved studiesteder i USA. Flere steder har det vært voldelige sammenstøt mellom studenter og politi.

– Studentene er virkelig på en samarbeidslinje, og det er vi glad for. Så vi er veldig fornøyd med at vi får en fredelig demonstrasjon her, sier rektor Svein Stølen om situasjonen ved UiO.

Les saken

Elleve skadd i demonstrasjoner i Georgia

Elleve personer, blant dem seks politifolk, behandles på sykehus etter sammenstøt da parlamentet i Georgia stemte for den omstridte «utenlandsk agent»-loven.

Opposisjonen i landet mener regjeringen samarbeider for tett med Russland, og lovforslaget sammenlignes med en lignende lov som er innført der.

Etter avstemningen brukte politiet i Tbilisi tåregass og sjokkgranater for å presse tilbake anslagsvis 40.000 demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen.

Helsedepartementet opplyser i en melding gjengitt av georgiske medier at elleve personer får behandling på sykehus. Det er seks politifolk blant disse.

Ifølge viseinnenriksminister Aleksandre Darakhvelidze forsøkte demonstrantene å trenge inn i parlamentet ved bruk av diverse gjenstander, og de skal også ha angrepet politifolk. 63 personer er pågrepet, opplyser han.

Landets president Salome Zourabichvili er motstander av loven. Presidenten har i stor grad bare seremoniell makt, men ba demonstrantene å vise måtehold. Den virkelige oppgaven er å kaste regjeringen ved valget i oktober, sier hun.

Les mer

Bevæpnet elev skutt av politiet ved skole i USA

En bevæpnet elev er skutt og drept av politiet ved en ungdomsskole i den amerikanske delstaten Wisconsin. Ingen andre skal ha blitt skadd.

Hendelsen fant sted i byen Mount Horeb onsdag, mens det foregikk undervisning ved skolen.

Statsadvokat Josh Kaul i Wisconsin opplyser at eleven ble skutt etter at det kom meldinger om en bevæpnet person ved skolen.

– Hendelsen skjedde utendørs. Gjerningspersonen i dette tilfellet kom seg aldri inn, sier Kaul.

Myndighetene beskriver eleven som en ungdom, men har ikke gått ut med ytterligere informasjon om ham.

Det er heller ikke kjent hvor mange politifolk som avfyrte skudd eller om de ble beskutt.

Les saken

Nesten 1,5 milliarder i erstatning til pelsdyrbønder

Statens har så langt betalt ut 1,45 milliarder kroner til pelsdyrbønder som har blitt tvunget til å legge ned.

Siden forbudet mot pelsdyravl ble innført fra mars i 2022, har 273 søknader blitt registrert. Av dem er 51 endelig avgjort.

16 av de 51 har gitt avslag, skriver Nationen.

I alt er det så langt utbetalt 1,1 milliard kroner i forskudd og endelig erstatning, får avisen opplyst fra Landbruksdirektoratet.

I tillegg kommer kompensasjon for blant annet kostnader til riving og opprydding av pelsdyranlegg, kompensasjon for lavere årlig alderspensjon og tilskudd til arbeidsrettet kompetanseheving. Administrative kostnader med avviklingen og saksbehandling er ikke regnet med.

Stortinget vedtok i juni 2019 å avvikle pelsdyrnæringen innen 1. februar 2025. Den gang anslo regjeringen at det ville koste 505 millioner kroner å avvikle næringen.

Pelsdyrnæringen har selv regnet ut at avviklingen vil koste minst 2,3 milliarder kroner.

Les saken