(Nettavisen):

Mekling på overtid for hotell- og restaurantbransjen

Fellesforbundet, Parat og NHO Reiseliv ble natt til mandag enige om å fortsette meklingen på overtid. Dermed er det fortsatt fare for streik i hotell- og restaurantbransjen fra mandag.

Partene møttes lørdag formiddag på Riksmeklerens kontor til tvungen mekling. Fristen gikk ut ved midnatt natt til mandag, men både Fellesforbundet og Parat som forhandler med NHO Reiseliv, er enige om å fortsette meklingen.

Fellesforbundet har varslet at de tar ut 1549 ansatte i 77 bedrifter.

Blir det ikke enighet hos Riksmekleren, tas 262 ansatte i første omgang ut i streik ved tre Oslo-hoteller: Plaza, Grand og Hotel Amerikalinjen.

Fellesforbundet gikk til forhandlingene med krav om økt kjøpekraft, heving av minstelønnssatser og tillegg.

– Etter tre år med reallønnsnedgang skal våre medlemmer ha et oppgjør som sikrer dem en inntekt som er høyere enn prisveksten, sa forhandlingsleder Clas Delp ved forhandlingsstart.

Les mer

Brann i skolebygg i Sandefjord

Det brant på en ungdomsskole i Sandefjord natt til mandag. Det var både røykutvikling og flammer fra taket da brannvesenet ankom.

Klokken ett natt til mandag meldte brannvesenet i Sør-Øst om automatisk brannalarm i Haukeveien i Sandefjord.

En halvtime senere melder de at de er fremme på stedet, hvor det skal være røykutvikling og flammer fra taket på bygget.

Les mer

Iran sier angrepet mot Israel var selvforsvar

Lørdagens rakett- og droneangrep mot Israel skjedde i selvforsvar, og Iran hadde ikke noe annet valg enn å gjennomføre det, sier Irans FN-ambassadør.

– Sikkerhetsrådet sviktet i oppgaven med å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, sa Irans FN-ambassadør Amir Saeid Iravani i en tale til FNs sikkerhetsråd søndag kveld, med henvisning til det israelske luftangrepet mot Irans konsulat i Damaskus i Syria tidligere denne måneden.

– Derfor hadde ikke Iran noe annet valg enn å svare på dette, sa han i talen sin.

Iravani sa at Iran utøvde sin «rettmessige rett til selvforsvar».

Den iranske FN-utsendingen la til at Iran «ikke ønsker eskalering eller krig», men at landet kommer til å besvare enhver «trussel eller aggresjon».

Les saken

Eksperter: Netanyahu kan tjene på Irans angrep

Opptrappingen i konflikten med Iran kan gagne den israelske regjeringen på flere måter, påpeker eksperter.

– Dette gjør at oppmerksomheten rundt Gaza minker, sier Rouzbeh Parsi ved Utrikespolitiska institutet i Sverige.

Iran avfyrte flere hundre droner og raketter mot Israel natt til søndag. De aller fleste ble skutt ned av Israel og deres allierte før de kunne gjøre noen skade.

Det er første gang noensinne at Iran har utført et direkte angrep mot israelsk territorium. Angrepet var varslet på forhånd og var et svar på Israels luftangrep mot Irans ambassade i Damaskus 1. april.

Les mer

USAs militære sier de ødela over 80 droner og minst seks raketter på vei mot Israel

USA ødela over 80 droner og seks ballistiske raketter som ble sendt fra Iran og Jemen mot Israel i lørdagens angrep, ifølge den amerikanske sentralkommandoen.

En av rakettene sto fortsatt på utskytingsrampen, og sju av dronene ble ødelagt på bakken før de skulle sendes mot Israel av den iranskstøttede Houthi-militsen i Jemen.

Det fremgår av en uttalelse fra den amerikanske sentralkommandoen (Centcom) natt til mandag norsk tid.

– Centcom fortsetter å stille seg tilgjengelig for å støtte Israels forsvar mot disse farlige handlingene fra Iran. Vi kommer til å fortsette arbeidet sammen med alle våre regionale partnere for å styrke regional sikkerhet, står det i uttalelsen.

Til sammen ble det skutt mer enn 300 raketter og droner, flesteparten sendt fra Iran, mot Israel lørdag. De aller fleste ble skutt ned av det israelske luftvernsystemet Iron Dome, og med bistand fra USA, Storbritannia, Frankrike og Jordan.

Les saken

Nødrakett observert – søk uten funn

Politiet og HRS gjennomførte natt til mandag søk på Østerøya i Sandefjord etter melding om nødrakett.

Like før midnatt natt til mandag meldte politiet i Sør-Øst om at de bistod Hovedredningssentralen i søk etter melding om observasjon av en nødrakett nordøst for Østerøya.

Raketten skal ifølge politiet ha blitt observert i Tallakshavn, som ligger på den sørvestlige siden av Østerøya i Sandefjord kommune. Politiet meldte først på X at søket foregikk i Larvik.

– Politiet har bistått med søk fra landsiden, uten funn som indikerer at noen er i nød, skriver de i en oppdatering klokken 01.15.

HRS fortsatte søk med ressurser til vanns, og avsluttet søket uten funn klokken 01.20.

Les saken