Norge og fem andre land inngår sikkerhetsavtale om Nordsjøen

Norge er enig med Storbritannia, Belgia, Danmark, Nederland og Tyskland om å inngå en sikkerhetsavtale i Nordsjøen.

De seks landene har undertegnet en felles erklæring som blant annet gjør det mulig å dele informasjon, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Vi har en fellesinteresse med naboene våre i Nordsjøen om å verne den kritiske infrastrukturen vår, sier energiminister Terje Aasland, ifølge NRK.

Statskanalen skriver videre at Belgia investerer én million euro, cirka 11 millioner norske kroner, i en sikker kommunikasjonsplattform som skal hjelpe landene å samarbeide. Her skal landene kunne utveksle informasjon om mistenkelige hendelser som kan påvirke sikkerheten til infrastrukturen i Nordsjøen, som for eksempel gassledninger.

Les mer

Tesla inngår forlik i søksmål om dødsulykke i USA

Tesla har inngått forlik i et søksmål anlagt av familien til en person som omkom da en selvkjørende Tesla Model X krasjet på en motorvei i California i 2018.

Størrelsen på forliket er ikke offentliggjort, og rettssaken, som etter planen skulle begynne tirsdag, blir dermed avlyst.

Familien til Walter Huang anla søksmål for uaktsomhet og uaktsomt dødsfall i 2019 for å holde Tesla ansvarlig for ikke å leve opp til markedsføringen når de gjaldt førerassistanse og sikkerhetsteknologi i bilene.

De hevdet at selvkjøringsteknologien, kjent som autopilot, ble markedsført på en måte som fikk bileiere til å tro at de ikke trengte å være oppmerksomme når de satt bak rattet.

Bevis tyder på at Huang var på telefonen sin da han krasjet inn i en betongbarriere på en motorvei i California i mars 2018, og at han ikke hadde hendene på rattet.

Tesla har holdt fast ved sikkerheten til bilene og autopilot-funksjonene, som de har advart om at ikke fritar sjåfører fra å være oppmerksomme.

Les saken

Brann i bil – fremstår som stjålet

Det brant i en forlatt bil i Ringdalsveien utenfor Larvik natt til tirsdag. Ifølge politiet fremstår det som at bilen er stjålet.

– Det brenner godt i bilen, opplyser operasjonsleder i Sør-øst politidistrikt Inge Landsrød til Nettavisen natt til tirsdag.

Bilen står parkert i et skogsområde i Ringdalsveien, i Steinsvoll-området nord for E18.

Ifølge operasjonslederen fremstår det som at bilen er stjålet.

Alle nødetater var på stedet.

– Det er ingen spredningsfare, meldte politiet i en oppdatering på X.

Bilen fremstår som utbrent ved firetiden.

Det er ingen personer på stedet, og politiet jobber med å få tak i eieren av bilen.

Les mer

Ti måneder på rad med rekordhøye globale temperaturer

Mars var den tiende måneden på rad med rekordhøye globale temperaturer, ifølge forskere. Temperaturen i havet var den høyeste som noen gang er registrert.

Tallene fra EUs klimaovervåkingstjeneste C3S ble offentliggjort natt til tirsdag norsk tid. De viser en fortsettelse av trenden som preget mye av 2023: Rekordvarme over store deler av verden.

Mars var den tiende måneden på rad med rekordhøy global snittemperatur for den respektive måneden, ifølge forskernes beregninger.

Gjennomsnittet på 14,14 grader lå 0,1 grad over forrige mars-rekord fra 2016.

I sjøen var målingene kanskje enda mer ekstreme. Den beregnede gjennomsnittlige månedlige overflatetemperaturen i verdenshavene var den høyeste noensinne.

Den forrige rekorden var fra februar, og den holdt altså bare i én måned. Snittemperaturen i mars var marginalt høyere.

Beregningene av gjennomsnittlig havtemperatur gjøres for havområder som ligger mellom 60. breddegrad på begge halvkuler. Alt som ligger lenger nord enn Hardangerfjorden er dermed utelatt, og det samme er havet rundt Antarktis.

Les mer