«Siden har det ikke skjedd stort», heter det om tiden etter 2020 i Kristiansund.

Det handler om hvordan vi bygger byen sammen med flyktningene som kommer hit. Det er master-studentene Nora F. Håskjold og Magnus A. Gjesdal ved Bergen arkitekthøgskole som har laget prosjektet. Det viser vei mot en fremtid med bedre integrering og hedres av Statsbygg med Studentprisen.

Det handler om å gjøre Goma-bryggene til et selvbyggeprosjekt for flyktninger og andre.

Det innledende sitatet er hentet fra oppgaven:

Fra premie-oppgaven:

«Kristiansund har mye potensiale som en mellomstor kommune med mye lokalt engasjement. Den idylliske naturen av flere øyer sentrert rundt et sjøbasseng, har skapt tette lokalmiljø på sine respektive øysamfunn. Kommunen har tidligere vært engasjert i å etablere alternative boligløsninger for flyktninger, men står fremdeles ovenfor utfordringer i et økende behov.

I 2014 inngikk NTNU Samfunnsforskning og Kristiansund kommune, med støttefra Husbanken, i et samarbeid med fokus på boligen som integreringsarena for flyktninger. Kommunen ønsket da å endre på sin praksis der flyktninger automatisk tildeles kommunale boliger ved bosetting. Med dette ville de at integrering og inkludering skulle være et samarbeidsprosjekt mellom flyktning og lokalsamfunn.

I ettertid av rapporten har det ikke skjedd stort.

Flykningtjenesten som ble etablert i forbindlese med flyktningkrisen i Syria, ble lagt ned i 2020.

Vi ønsker å rette kommunens fokus til et tverrfaglig samarbeid rundt bosetting og integrering. Våre studier viser hvordan byen kan fungere som en grobunn for et alternativt boligsosialt pilotprosjekt»

Området er av kommunen også blinket ut for et nytt sykehjem:

Valgte sykehjemstomt til 15 millioner kroner pr. mål. Nå åpner Ap for at det ikke blir bygget på Goma likevel

Får 20.000 kroner

– Oppgaven tar for seg en svært aktuell problemstilling. Vinnerne setter seg høye mål med et bofellesskap, som kan føre sammen mennesker med ulik bakgrunn, sier jurymedlem og sjefsarkitekt i Statsbygg, Synnøve Haugen, i pressemeldingen.

Studentprisen for arkitektur til eksperimentelle og nyskapende studentprosjekt på masternivå har blitt delt ut siden 2008. Vinnerne får heder, ære og 20.000 kroner.

Ved Nordsundet foreslår studentene at det bygges boliger for fire like store grupper; studenter, eldre, flyktninger samt «alle andre» i et bofellesskap. Det skal være organisert slik at de som tegner leiekontrakt får en meny med ulike oppgaver man kan bidra med.

Vedlikeholdsarbeidet i og rundt boligene «vil skape tilhørighet og fellesskap», heter det, mens kommunen bidrar som tomteeier og samarbeidspartner.

– Vi vil invitere til en samtale rundt selvbygging og muligheten til å bygge seg inn i et samfunn. Hensikten er en refleksjon rundt hvilke forutsetninger enkelte mennesker har for å påvirke egen bosituasjon, skriver studentene i sin presentasjon.

Imponerte juryen

Master-studentenes Goma-visjon består av enkle konstruksjoner der beboerne selv vil kunne velge løsninger og farger fra en palett. Kledningen, for eksempel, vil være festet til utskiftbare rammer – som også gjør vedlikeholdet enklere.

Det skal være fleksibelt med mulighet for å justere størrelsen på leilighetene og gi plass til alle, fra større barnefamilier til studentkollektiv og enslige eldre.

Statsbygg-juryen sier seg imponert over oppgaven, som blant annet viser en «bevissthet om arkitektens rolle, ikke bare som formgiver, men også som leder av samfunnsprosesser», heter det.