– Det var noe jeg ikke kunne si nei til. Det er tøft å være skviset mellom avgjørelser man ikke er enig i, for vi er dessverre på vei inn i et veldig mørkt sted. På et eller annet tidspunkt føler jeg at vi må si fra, sa hun.

I en video lagt ut på Twitter og Instagram forrige måned leser Hegerberg et brev fra Kalmana, en kvinne i Nepal som mistet sin ektemann Sandip da han jobbet i Qatar under forberedelsene til fotball-VM. Hegerberg er tydelig berørt mens hun leser at kvinnen verken har fått erstatning eller noen forklaring på omstendighetene rundt mannens død.

Videoen slutter med at Hegerberg retter en direkte oppfordring til Fifa og Qatar om å kompensere ofre for brudd på menneskerettigheter, og særlig de som mistet livet mens de jobbet med å gjøre Qatar-VM mulig.

Bruker plattformen

Hegerberg fikk spørsmål fra NRK om videoen da hun stilte opp for norske og svenske medier etter landslagets trening på Gamla Ullevi i Göteborg mandag.

– Det er et veldig stort tema, og et veldig stort problem. Det er noen valg vi som fotballspillere ikke har noen innvirkning på, men vi må stadig uttale oss om avgjørelsene som blir tatt høyt oppe i både Fifa og Uefa. Det legges mye ansvar på oss fotballspillere. Det er tøft, men samtidig vet jeg at jeg er i posisjon til å si min mening om det. Det er vanskelig å akseptere ting som skjer i businessen i fotballen, og vi har en kraft til å kunne påvirke. Amnesty er også en veldig sterk organisasjon som gjør en utrolig viktig jobb, sa hun.

Hun vil ikke kritisere spillere som gjør andre valg. Blant annet ble hun foreholdt at Zlatan Ibrahimovic nylig uttalte seg svært positivt om Qatar.

– Det er opp til hver enkelt. Mer kommer jeg ikke til å gå inn på det, for med en gang det blir synspunkter om slikt så blir det konflikt. Vi fotballspillere er kollegaer, og vi burde stå sammen. Det er opp til hver enkelt hva en gjør med plattformen sin, sa hun.

Positiv respons

Hegerberg fikk negative reaksjoner da hun etter Saudi-Arabias stortap i åpningskampen i VM for menn i 2018 tvitret at «kanskje burde de slippe til kvinnene». Blant dem var det til og med drapstrusler. Hun har ikke opplevd noe tilsvarende nå.

– Sosiale medier er veldig spesielt, og det var noen runder der for noen år siden, men denne gang har responsen vært veldig positiv. Vi setter lys på et tema som berører veldig mange folk som følger fotballen i dag. Jeg tror at supportere har ekstremt mye kraft og makt, egentlig, noe vi glemmer litt. Sport er ingenting uten fansen, og jeg merker at dette er noe som engasjerer veldig mange. Det har vært veldig positivt, sa hun.

Tirsdag spiller Hegerberg og kvinnelandslaget mot Sverige i det som for begge lag er generalprøve før VM i New Zealand og Australia.